2024年成考高起专、高起本英语-模拟卷
一、语音知识(共5小题;每题2分,满分10分)
从每组四个单词的画线部分中,选出一个与其他三个读音不同的选项。
1. A. land B. lamb C. father D. ladder
2. A. challenge B. cheap C. choose D. character
3. A. sweat B. please C. beat D. meat
4. A. rescue B. league C. pursue D. argue
5. A. action B. section C. solution D. question
二、词汇与语法知识(共15小题;每题2分,满分30分)
从每小题的四个选择项中,选出可填入相应空白处的最佳选项。
A.that B.which C.who D.whose
7. Hurry up, ______ you will miss the train.
A.then B.and C.but D.or
8. The young man ______ a large box went out of the bank.
A.carried B.carrying C.carries D.carry
9. If he ______ , he’ll be the first Englishman to get the prize in the past ten years.
A.win B.will win C.wins D.is winning
10. We should protect the Earth because it is ______ home.
A.us B.our C.we D.ours
11. This bus ______ the children to and from their school every day.
A.takes B.will take C.is taking D.has taken
12. The bank finally agreed him ______ $5,000.
A.lending B.lends C.to lend D.lent
13. She’s far ______ at English than her brother.
A.better B.well C.good D.best
14. She ______ put the glasses on the ground.
A.careful B.carefully C.caring D.cared
15. He always gets up early ______ the morning.
A.in B.on C.at D.to
16. It takes ______ hour to reach the top of the mountain.
A.a B.an C.不填 D.the
17. Two bridges ______ over the river five years ago.
A.build B.built C.were built D.are built
18. The pain is so bad that she ______ fall asleep at all.
A.can’t B.mustn’t C.shouldn’t D.needn’t
19. He ______ in London for almost 10 years.
A.live B.is living C.lives D.has lived
20. —— ______ do you mean, you want to spend the weekend alone?
—— Well, I haven’t decided yet.
A.Why B.How C.What D.Whom
三、完形填空(共15小题;每题2分,满分30分)
通读下面的短文,掌握其大意。然后,从每小题的四个选择项中选出可填入相应空白处的最佳选项。
Last Thursday, Barbara Foster visited her favorite restaurant with her son to have a lunch and celebrate her 100th birthday. When Foster _21_, she was shocked to find the restaurant _22_ balloons, flowers and even a _23_ cake on her regular table. Her friends and the restaurant’s workers _24_ around her as she sat down. Foster and her son have been going to the restaurant together _25_ about five or six years. Lately, Foster’s arthritis(关节炎)has _26_ it more difficult for her to get around, _27_ they haven’t been there as often. But she makes the trip _28_ she can. “She gets around very well. She’s got a great mind,” the restaurant’s waitress Jenny Miller, who _29_ the surprise party, said. Over the years, Miller has become a great friend of the Fosters after their _30_ visits and even calls Barbara“Mom”. Jimmy Powell, the general manager, said that he _31_ to make Foster’s 100-year birthday extra special. Besides the cake, balloons, flowers and cards, the restaurant _32_ Foster one special gift: a lifetime _33_ of free meals there. “I just can’t get over this,” Foster said as she smiled and _34_ everyone around her.“This is so _35_.”
阅读下列短文,然后根据短文的内容从每小题的四个选择项中选出最佳的一项。
A
Cesar was born in Arizona in 1927. His grandparents had come to the United States from Mexico years before. Cesar and his family lived on their farm. In the 1930s, there was very little rain in Arizona. The land dried up and farmers couldn’t grow crops. Cesar’s family had to move.
They went west to California. California had a lot of farmland. Cesar’s family got jobs as migrant farm workers. That meant they moved from farm to farm to pick crops. It was hard work, and the pay was very low. Cesar worked in the fields to help his family. He also went to school. He liked to learn, but he didn’t like going to school. Some children made fun of him because he did not speak English well. When Cesar was 17, he joined the navy. He was at sea for two years. After he returned home, he married his true love, Helen.
They later had eight children. Cesar returned to working in the fields. But he was angry about how hard life was for the farm workers.The landowners(土地拥有者)made all the money. They didn’t treat the workers well. Cesar had always been quiet and shy. But now he decided it was time to speak up. He was going to work for farm workers’ rights. He began by talking to farm workers. He helped them vote(投票). If they voted, they could help choose America’s leaders. Cesar also got thousands of farm workers to join workers’ organizations or groups.
A.there was too much rain
B.there was very little farmland
C.their children couldn’t go to school
D.the land was too dry for crops to grow
37. What does migrant mean in the second paragraph?
A.Working very hard.
B.Having large farms.
C.Making a lot of money.
D.Moving from place to place.
38. What did Cesar do at the age of 17?
A.He taught in a farm school.
B.He had his first child.
C.He started to serve in the navy.
D.He got married to Helen.
39. What did Cesar help farm workers do?
A.To vote in the elections.
B.To become leaders.
C.To treat landowners well.
D.To fight against workers’ groups.
B
David was earning money for college by working at a store in the late afternoon and early evening. On Wednesday night his boss asked him to work long past midnight, because another employee(雇员) got sick. Since David needed money for his car payment, he agreed. He did not tell his boss that he had an important test early the next morning.
On Thursday morning David slept through the alarm(闹钟). But, luckily, he was woken up by the telephone half an hour later. He arrived at the exam as the test papers were being handed out. However, he had missed the professor’s instruction on how to do the test. David could not immediately begin to work on the test because he had to calm himself first. He was surprised by some of the material on the test.
As he began to read and answer questions, he worried that he would not do well. In fact, at the very beginning David made a poor decision. He didn’t tell his boss that he needed a good sleep on the night before his big test. Being prepared rather than feeling tired and sleepy can make the difference in answering correctly one item(题目)or more.
That correct item, for example, could make the difference in a failing score of 58 or a passing score of 60. So, don’t take chances when the risks(风险)are high. Getting well prepared can make a difference. Set yourself up for success, and get enough sleep the night before a test.
A.To call his boss.
B.To pay for his car.
C.To work longer hours.
D.To take care of a worker.
41. How was David woken up on Thursday morning?
A.By his boss.
B.By the alarm.
C.By the phone.
D.By his professor.
42. What might be the best title for this passage?
A.Be Prepared
B.Don’t Be Lazy
C.Work Hard
D.Help Those in Need
C
It was Sally’s first time alone on a bus to school. She was excited and a bit nervous. The bus stop was near her house, but today, it seemed to be miles away. Sally finally got on the bus and took a seat by a window in the back row. The bus started at a normal speed. But Sally felt that something seemed to be wrong because there was a terrible smell coming out of the back of the bus.
She saw some people next to her looked as if they were getting sick. Suddenly, she realized that it probably was a gas leak(泄漏). She had to do something. She shouted to the bus driver, but he didn’t hear her. Then she tried to open the windows, but they were locked due to the air-conditioning(空调).
Just then, she looked down, and saw her rock-hard shoes. She immediately took off one of them and, with much strength, broke open the window nearest to her, letting out the gas, and bringing the attention of the driver to the trouble. She was afraid that the driver would have her arrested(逮捕)for breaking the window when a policeman came.
But to her surprise and delight, the policeman expressed his thanks for her help. When she arrived at the school, she told the story to her teacher and classmates.They were very proud of her.
A.Proud and worried.
B.Lonely and frightened.
C.Delighted and surprised.
D.Excited and nervous.
44. What problem did Sally find on the bus?
A.The bus went too fast.
B.There was a terrible smell.
C.The passengers were noisy.
D.The air-conditioning stopped.
45. Who broke the window open?
A.Sally.
B.The driver.
C. A teacher.
D. A policeman.
46. What did the policeman do after he arrived?
A.He thanked Sally.
B.He arrested Sally.
C.He called Sally’s teacher.
D.He punished the bus driver.
D
Monique might be the world’s most widely travelled hen(母鸡). She has sailed around the world with Guirec Soudée, a French sailor, for five years. Soudée’s trip began from his hometown in France. Before crossing the Atlantic Ocean, Soudée stopped in the Canary Islands.
There he met Monique; it was given to him by some friend. His plan was to have the hen for company and fresh eggs. People warned him that a hen wouldn’t lay eggs at sea because it would be too anxious. However, Monique laid an egg on her first day on the boat and then laid 25 eggs in 28 days. “Monique and I became very close.
I talked to her every day, and I knew she understood me,” Soudée says.“I taught her how to swim, and we shared everything together.”Soudée and Monique finished their 51,000-mile journey around the world in December 2018.
On the trip there were some frightening moments. Their boat overturned in 13-metre waves near Antarctica; on Greenland they were stranded(滞留)in the ice for 130 days, 70 of which were in darkness. Soudée couldn’t fish because of the ice, and Monique’s eggs saved him.
Soudée has written a book called The Hen Who Sailed around the World: A True Story. “We’ve got lots of plans,”Soudée says. “I want to get a bigger boat and hopefully Monique will have some chicks(小鸡)and then we can take them too.”
47.Where did Soudée meet Monique?
A.On an old boat.
B.In Antarctica.
C.In his hometown.
D.In the Canary Islands.
48.What did people warn Soudée about Monique?
A.It might get lost.
B.It would not lay eggs at sea.
C.It might not stay alive at sea.
D.It would take him too much time.
49.What happened to Soudée and Monique on Greenland?
A.They spent 130 days in darkness.
B.They were stranded in the ice.
C.They had nothing to eat.
D.They lost their boat.
50.What do we know about Soudée from the last paragraph?
A.He has got a larger boat.
B.He has bought some chicks.
C.He has written a book about Monique.
D.He has started a new sailing around the world
五、补全对话(共5小题;每题3分,满分15分)
根据中文提示,从下面所给的七个选择项中选出五个最佳选项补全对话。所选选项必须符合对话语境与英语表达习惯。
提示:这是一个工作面试,Bob是经理,Tom是去面试找工作的。
A job interview
Bob: Good morning, you must be Tom Green. I'm Bob Smith, the personnel manager.
Tom: ___51____ .
Bob: I have your application form here. You hope to work as a teacher in the training department, is that right?
Tom: __ 52_____
Bob:What kind of courses did you take in college?
Tom: __53__. But I also studied education and psychology.
Bob: Did you do well in your courses ?
Tom:I think so. If you look at my school record, you will find I got almost all “A” s in my courses.
Bob:Why do you want to apply for this job?
Tom:__54__. Being a teacher has been my ambition since I was a child.
Bob: Fine.I have no more questions.
Tom: When will know if I have the job?
Bob: ___55____
Tom : OK.Thank you very much.
假设你是李华。你的英国朋友 Mike 想来你的家乡旅游,并品尝当地美食,希望你推荐一家有特色的餐馆。请给 Mike 写一封英文邮件,
内容包括:1.餐馆名字:友客饭庄;2.餐馆的位置;3.餐馆的特色。注意:1.词数应为 100 左右;2.邮件内容须写在答题卡的指定位置上。
2024年成考高起专、高起本英语-模拟卷答案解析
一、语音知识
1. 答案:C 解析:字母“a”发音, C选项发音/ɑ: /, 其余三个选项均发音/ æ /
2. 答案:D 解析:字母“ch”发音,D选项发音/k/,其余三个选项均发音/ tʃ /
3. 答案:A 解析:字母“ea”发音,A选项发音/e/,其余三个选项均发音/ i: /
4. 答案:B 解析:字母“ue”发音,B选项不发音,其余三个选项均发音/ju: /
5. 答案:D 解析:字母“tion”发音,D选项发音/tʃən/,其余三个选项均发音/ʃən/
二、词汇与语法知识
6.【答案】D【解析】本题考查定语从句。句意:那座墙壁是由玻璃制成的房子看起来很漂亮。分析句子可知,空格处为定语从句的引导词,且该引导词在从句中作定语。故本题选 D。
7.【答案】D【解析】本题考查连词辨析。句意:快点,不然你就赶不上火车了。then 那时;and 和;but 但是;or 否则。根据句意,本题选 D。
8.【答案】B【解析】本题考查非谓语动词。句意:那个年轻人提着一个大箱子走出了银行。分析句子可知,该句主干完整,所以空格处应填非谓语动词。man 与 carry 之间是主谓关系,所以应用现在分词表主动。故本题选 B。
9.【答案】C【解析】本题考查条件状语从句。句意:如果他获奖,他将成为过去十年来第一个获得该奖的英国人。分析句子可知,该句为 if 引导的真实条件句,遵循“主将从现”的原则,所以从句的谓语动词应用一般现在时。从句的主语是 he,所以从句的谓语动词应用第三人称单数形式。故本题选 C。
10.【答案】B【解析】本题考查代词辨析。句意:我们应该保护地球,因为它是我们的家园。空格前是系动词 is,空格后是名词 home,所以空格处应填具有形容词属性的代词。故本题选 B。
11.【答案】A【解析】本题考查时态。句意:这辆公共汽车每天载着孩子们上下学。根据 every day 可知,该句时态为一般现在时。主语为 this bus,所以空格处应为第三人称单数形式。故本题选 A。
12.【答案】C【解析】本题考查固定用法。句意:银行最后同意借给他 5000 美元。agree to do sth.为固定用法,意为“同意做某事”。故本题选 C。
13.【答案】A【解析】本题考查比较级。句意:她的英语比她哥哥好得多。根据 far 和 than 可知,空格处应为比较级形式。故本题选 A。
14.【答案】B【解析】本题考查副词。句意:她小心地把玻璃杯放在地上。分析句子可知,该句主干完整,空格处需填副词来修饰动词 put。故本题选 B。
15.【答案】A【解析】本题考查介词辨析。句意:他早上总是起得很早。表示“上午”“下午”等的名词前,介词应用 in。故本题选 A。
16.【答案】B【解析】本题考查冠词。句意:到达山顶要花一个小时。hour 为以元音音素开头的可数名词的单数形式,空格处表示“一,一个”,所以应填不定冠词 an。故本题选 B。
17.【答案】C【解析】本题考查时态和语态。句意:五年前这条河上建了两座桥。根据 five years ago 可知,该句的时态为一般过去时。bridges 与 build 之间是动宾关系,所以应用被动语态。故本题选 C。1
18.【答案】A【解析】本题考查情态动词辨析。句意:她疼得根本无法入睡。can’t 不能;mustn’t 禁止;shouldn’t 不应该;needn’t 不需要。故本题选 A。
19.【答案】D【解析】本题考查时态。句意:他在伦敦住了快十年了。根据 for almost 10 years 可知,该句时态为现在完成时。故本题选 D。
20.【答案】C【解析】本题考查疑问词。句意:你想一个人过周末是什么意思?嗯,我还没决定。why为什么;how 怎么样;what 什么;whom 谁。根据句意,本题选 C。
三、完形填空
21.【答案】D【解析】词义辨析题。当福斯特到达时,她震惊地发现餐厅里摆满了气球、鲜花。returned返回;stood 站立;walked 散步;arrived 到达。故本题选 D。
22.【答案】C【解析】词义辨析题。当福斯特到达时,她震惊地发现餐厅里摆满了气球、鲜花。belonged to 属于;kept away 防范;filled with 充满;connected with 与……联系。故本题选 C。
23.【答案】A【解析】词义辨析题。当福斯特到达时,她震惊地发现餐厅里摆满了气球、鲜花,甚至在她常坐的桌子上还放着一个生日蛋糕。birthday 生日;wedding 婚礼;Christmas 圣诞节;New Year 新年。根据前文提到的 her 100th birthday 可知,本题选 A。
24.【答案】D【解析】词义辨析题。当她坐下时,她的朋友和餐厅的工作人员都围着她。passed 经过,越过;finished 完成;collected 收集;gathered 聚集。故本题选 D。
25.【答案】A【解析】词义辨析题。福斯特和她的儿子一起去这家餐厅大约有五、六年了。根据 have been going 可知,该处应填介词 for,且 for 后通常可以加“一段时间”。故本题选 A。
26.【答案】B【解析】固定用法题。福斯特的关节炎让她的出行变得更加困难。“make+it+形容词”为固定用法。故本题选 B。
27.【答案】A【解析】词义辨析题。福斯特的关节炎让她的出行变得更加困难,所以他们不经常去那里了。so 因此;since 自从;while 当……时候;after 在……之后。分析句子可知,前后两个分句之间是因果关系,故本题选 A。
28.【答案】B【解析】词义辨析题。但她只要有机会就会去。whatever 无论什么;whenever 无论什么时候;wherever 无论哪里;whichever 无论哪个。故本题选 B
29.【答案】C【解析】词义辨析题。组织这次惊喜派对的餐厅女服务员珍妮·米勒说福斯特走得非常好,并且她很有头脑。put 放下;left 离开;organized 组织;received 得到。故本题选 C。
30.【答案】D【解析】词义辨析题。多年来,在福斯特一家的频繁光临下,米勒已经成为他们的好朋友。famous 著名的;sad 伤心的;safe 安全的;frequent 频繁的。故本题选 D。
31.【答案】B【解析】词义辨析题。总经理吉米·鲍威尔想让福斯特的百岁生日变得特别。refused 拒绝;wanted 想要;moved 移动;used 使用。故本题选 B。
32.【答案】A【解析】词义辨析题。除了蛋糕、气球、鲜花和卡片,餐厅还送给福斯特一份特别的礼物。gave 给;paid 支付;borrowed 借;charged 控告。故本题选 A。
33.【答案】C【解析】词义辨析题。除了蛋糕、气球、鲜花和卡片,餐厅还送给福斯特一份特别的礼物:在该餐厅终身免费用餐。habit 习惯;job 工作;supply 供给,提供;interest 兴趣。故本题选 C。
34.【答案】B【解析】词义辨析题。福斯特微笑着感谢她周围的每个人。felt 感受;thanked 感谢;welcomed 欢迎;recognized 认出。故本题选 B。
35.【答案】C【解析】词义辨析题。这真是太美妙了。rude 粗鲁的;funny 滑稽的;wonderful 美好的;foolish 愚蠢的。故本题选 C。
四、阅读理解
36.【答案】D【解析】事实细节题。根据第一段第四、五、六句可知,亚利桑那州的雨量非常少,土地干涸,农民无法种植农作物,所以塞萨尔一家不得不搬家。故本题选 D。
37.【答案】D【解析】词义猜测题。根据第二段第二、三句可知,塞萨尔的家人找到了流动农场工人的工作。这意味着他们需要从一个农场到另一个农场去采摘农作物。故本题选 D。
38.【答案】C【解析】事实细节题。根据第三段第一句可知,塞萨尔 17 岁时加入了海军。故本题选 C。
39.【答案】A【解析】事实细节题。根据第三段最后三句可知,塞萨尔帮助农场工人参与投票。故本题选A。
40.【答案】C【解析】事实细节题。根据第一段第二句可知,星期三晚上,大卫的老板要求他加班到午夜以后,因为另一个雇员生病了。故本题选 C。
41.【答案】C【解析】事实细节题。根据第二段前两句可知,周四早上,大卫没听到闹钟,睡过头了。但幸运的是,半小时后他被电话吵醒了。故本题选 C。
42.【答案】A【解析】主旨大意题。本文主要讲述了大卫在考试前一天的晚上没有好好休息,没有做好考试准备,以疲惫、困倦的状态参加了考试,这极可能使他不及格。这个故事告诉我们,要为成功做好准备,做好准备可以使事情变得不同。故本题选 A。
43.【答案】D【解析】事实细节题。根据第一段第一、二句可知,萨利第一次独自坐车去学校时,她很兴奋,也有点紧张。故本题选 D。
44.【答案】B【解析】事实细节题。根据第二段第二句可知,坐上巴士后萨利觉得似乎有些不对劲,因为有一股难闻的气味从巴士后面传出来。故本题选 B。
45.【答案】A【解析】事实细节题。根据第三段可知,萨利脱下她的一只鞋,用很大的力气砸开了离她最近的窗户,放出了气体,并引起了司机的注意。故本题选 A。
46.【答案】A【解析】事实细节题。根据第四段最后一句可知,警察对萨利的帮助表示感谢。故本题选 A。
47.【答案】D【解析】事实细节题。根据第二段第二、三句可知,在穿越大西洋之前,Soudée 在加那利群岛停留。在那里他遇到了莫尼克。故本题选 D。
48.【答案】B【解析】事实细节题。根据第三段第一句可知,人们提醒 Soudée 母鸡不会在海上下蛋,因为母鸡太焦虑了。故本题选 B。
49.【答案】B【解析】事实细节题。根据第四段倒数第二句可知,在格陵兰岛,Soudée 和莫尼克在冰上滞留了 130 天,其中 70 天是在黑暗中度过的。故本题选 B。
50.【答案】C【解析】事实细节题。根据最后一段第一句可知,Soudée 写了一本名为《环游世界的母鸡:一个真实的故事》的书,这本书是关于母鸡莫尼克的。
五、补全对话
51.
答案:D
解析:通读整个对话可知这是关于招聘教师面试的。人事经理首先做了自我介绍,应聘人自要显示礼貌,说句“幸会”之类的客套话,故选D。
52.
答案: G
解析:上句问道你想到培训部来做教师,对吗?应聘者自要肯定回答,故选G。是的,您说的没错。
53.
答案:B
解析:对方问你在大学都学过什么课程,此时,应聘者自然要报上自己所学的专业特长,还要如数家珍地报出学过的其他课程,故选B:我主修英语专业。
54.
答案:A
解析:对方问你为什么要应聘这份.工作,应聘者自然要表示对这个工作很感兴趣了,故选A。
55.
答案:C
解析:应聘者问招聘人我何时才能知道我是否被录用了呢,回答自然是何时通知应聘人了,故选C:我们一周左右后通知你。
六、书面表达
Dear Mike,
I’m so glad that you are coming to visit my hometown. I would like to suggest you go to the most popular restaurant here.Its name is Youke Restaurant. It’s in the city center and not far from my home. The restaurant offers a variety of dishes special in my hometown. There are also dances to Chinese music in the evenings and you may be invited to join the dances. I’m sure you’ll make many new friends and have a wonderful time here.I am looking forward to seeing you soon.
Yours,
Li Hua
免责声明:
(一)由于考试政策等各方面情况的不断调整与变化,本网站所提供的考试信息(学费、政策等)仅供参考,请以权威部门公布的正式信息为准。
(二)网站文章免费转载出于非商业性学习目的,版权归原作者所有。如您对内容、版权等问题存在异议请与本站联系,我们会及时进行处理解决。
距2025年成人高考考试时间
天
专业老师在线答疑解惑 让您省事省心专注学习
与其他自考生一起互动、学习探讨提升自己